Videopoker

2541716-video-pokerVissa spelautomater använder sig av kort istället för de snurrande hjul med klassiska symboler som klockor, körsbär och liknande, dessa brukar man kalla för videopoker.

Tanken bygger på de kortkombinationer som man använder i poker, men det fungerar inte som ett vanligt pokerspel. Detaljer och grafiken finns det visserligen stor variation på men i grund och botten fungerar nästan alla på ett och samma vis:

  1. Man satsar en summa pengar.
  2. Spelautomaten ger en fem kort.
  3. Man väljer vilka kort man vill behålla, de man inte väljer byts sedan ut mot nya kort.
  4. Beroende på vilken hand man fick, par, triss, stege osv. vinner man en summa som enligt en förutbestämd tabell.

Det finns som sagt variationer, vissa spel har lite andra regler vad gäller korten. En vanlig version av videopoker är spelet “Jacks or better” där man som lägst måste ha ett par i knektar för att få något utbetalning. Andra spel använder sig av jokerkort, och som de flesta säkert vet kan en joker användas som vilket kort som helst. Maskiner hittar då den bästa möjliga jokerkombinationen åt en och betalar efter det. Jokerversionerna brukar ha något lägre utbetalningstabeller då det är enklare att bilda bra händer med vilda kort. Vissa spelautomater erbjuder även en så kallad “kvitt eller dubbelt”-funktion, där man helt enkelt kan satsa det man just vann med chansen att dubbla vinsten eller förlora den helt och hållet.

Till skillnad från de vanliga formerna av poker är det ju knappast någon aspekt av psykologi då man spelar mot en dator, så många pokerspelare drar sig något att kalla detta för poker. Inte heller kan man öka insatsen när man fått bra kort då inga satsningsrundor heller existerar.